Leon Lee Dorsey (US) tiltle: Cantaloupe Island music: Jazz release date: february 17, 2023 label: Jazz Avenue promotion: Lydia Liebman Promotions info artist: Leon Lee Dorsey © Rootsville 2023 |
---|
Op Cantaloupe Island hebben Dorsey en Clark gitaargrootheid Russell Malone afgetapt. "Russell Malone is een absoluut fenomenale muzikant", zei Dorsey. “Soulful en swingend en een briljante improvisator, belichaamt hij de traditie en geschiedenis van twee van de grootste gitaristen aller tijden, Wes Montgomery en George Benson. Russell kan gedijen en elke situatie verbeteren. Hij heeft een langdurige samenwerking gehad met mijn mentor en leraar, de legendarische bassist Ron Carter.
Malone's muzikale geschiedenis met Ron Carter gaat terug tot het album Georgia Peach uit 1998 van de gitarist, zijn derde als leider, en is in de loop van de tijd voortgezet als lid van Carter's Golden Striker Trio (eerst met pianist Mulgrew Miller, momenteel met pianist Donald Vega). Malone was ook prominent aanwezig in de recente PBS-documentaire 'Ron Carter: Finding the Right Notes'. De gitarist past zijn harmonische verfijning en melodische vindingrijkheid met gevoelvol zelfvertrouwen toe op dit pittige trio-uitje.
Het driemanschap opent met het titelnummer, Hancocks 'Cantaloupe Island', waarin Clark zinspeelt op zijn eigen gesyncopeerde ritmepatronen die hij begin jaren zeventig op tournee speelde met de iconische toetsenist-componist op nummers als 'Chameleon' en 'Spank-componist'. a-Lee.” Dit is een meer openlijk funky kijk dan die van Tony Williams, die een rollende soul-jazz-benadering neemt van de originele opname van Hancocks kenmerkende Blue Note-album uit 1964, Empyrean Isles. Een meer gesyncopeerde versie hier, Malone's behendige heen en weer springen van urgent ritmespel naar rijke akkoordstemmen tot netjes geplukte, warm getinte enkele nootlijnen, trekt parallellen met Grant Green. Clarks losse, gemoedelijke benadering achter de kit zet hier de interactieve toon die de boventoon voert in deze negen nummers.
Horace Silver's levendige wals "Barbara" (uit 1975's Silver 'n Brass op Blue Note) vindt de opmerkelijk polyritmische Clark tippend op het ride-cimbaal terwijl hij die zeer interactieve puls op de kit behoudt. Dorsey houdt het fort op bas voordat hij er een loslaat op zijn gepatenteerde melodische solo's terwijl Malone zachte arpeggio's eronder levert. Op een aardse, energieke vertolking van Silver's "Sister Sadie" (uit 1959's Blowin' the Blues Away op Blue Note), graaft Malone zich in tegen Clarks aanstekelijke Texas shuffle en Dorsey's stevige lopende basgroove, pronkend met enkele stekende karbonades die afwisselend vroege George Benson betekenen. en de laatste dag T-Bone Walker.
"Bumpin' on Sunset", het Latin-getinte nummer uit Tequila uit 1966 dat een generatie gitaristen kennis liet maken met Wes Montgomery's soepele octavenspel, wordt hier weergegeven als een betoverende soul-jazz groover. Malone roept een aantal kenmerkende Wes-octaven op, samen met behendig gebruik van akkoordmelodieën en vloeiende enkele nootlijnen. Voor een verandering van tempo leveren ze een weelderige, ontspannen vertolking van de Ray Noble-ballad, 'The Very Thought of You', waarbij Clarks gevoelige penseelvoering een ingetogen toon zet voor Malone's mineur-sleutelreharmonisaties op die vertrouwde standaard. Dorsey's schaarse low-end aanwezigheid hier draagt bij aan de meditatieve aard van deze angstaanjagend mooie interpretatie.
Hun pittige vertolking van Prince's "Thieves in the Temple" (van zijn soundtrackalbum uit 1990 tot de film Graffiti Bridge) heeft drummer Clark terug in een funktas met Malone die de zang van Prince op gitaar draagt. Afgezien van het leveren van een aantal indringende, dubbel getimede comping en rijke akkoordmelodieën, levert Malone ook een aantal slechte string-bending en avontuurlijke single-note statements op dit popnummer (dat ook werd gecoverd door Herbie Hancock op zijn album uit 1996).
Een wals-time interpretatie van de standaard "That's All" wordt onderstreept door Clarks hippe penseelvoering en Dorsey's melodieuze baslijnen. Malone's akkoordmelodiewerk en vloeiende enkele nootlijnen accentueren de vrolijke procedure. Wanneer Clark overschakelt op sticks en swings in een krachtigere modus, graaft de gitarist in en levert met enthousiasme, afwisselend met wat vloeiende legato-lijnen en meer behendige akkoordmelodieën. Dorsey's behendige, houtachtige bassolo past hier in de harmonisch inventieve traditie van zijn voormalige leraren en mentoren Ron Carter en Richard Davis. Clark keert terug naar penselen terwijl het trio het op elegant swingende wijze uithaalt. Hun dromerige kijk op de donkere ballad van Kenny Burrell, "Listen to the Dawn", is een ware clinic in de kunst van het spelen van akkoordmelodie door speciale gast Malone.
Ze sluiten het programma af met een relaxte, swingende vertolking van Wes Montgomery's "The Thumb", een vaak gecoverd deuntje dat ook voor het eerst verscheen op Wes' Verve-debuut uit 1966, Tequila. Clark speelt hier fantastisch interactief met Malone, terwijl de in Pittsburgh geboren Dorsey de traditie volgt van een andere legendarische Pittsburgh, Ray Brown. Clark brengt het terug tot een fluistering achter Dorsey's opmerkelijk vloeiende bassolo voordat Malone terugkeert om krachtige achten uit te wisselen met de drummer. Dit geweldige uitje is het zoveelste voorbeeld van de muzikale synergie die Clark en Dorsey in de loop van de tijd hebben gesmeed. En Russell, een van de meest stijlvolle en meest gewaardeerde gitaristen in de hedendaagse jazzscene, voegt iets heel speciaals toe aan die voortdurende samenwerking op Cantaloupe Island.
tracks:
- Cantaloupe Island (5:52) (Herbie Hancock)
- Barbara (4:59) (Horace Silver)
- Sister Sadie (4:35) (Horace Silver)
- Bumpin’ on Sunset (5:06) (Wes Montgomery)
- The Very Thought of You (6:48) (Ray Noble)
- Thieves in the Temple (6:07) (Prince)
- That’s All (5:51) (Bob Haymes)
- Listen to the Dawn (6:26) (Kenny Burrell)
- The Thumb (7:38) (Wes Montgomery)